Nalagam...

IMG_9644
IMG_3911.HEIC
IMG_9371
1000049277
IMG_3899.heic

Članek o praznovanju 70 let PGD Ljubljana-Trnovo in prevzem prenovljenih prostorov

24.06.2024by Tim LBGasilska zveza Ljubljana

Prostovoljno gasilsko društvo Ljubljana – Trnovo je bilo ustanovljeno na pobudo Karla Jeršina, dne 15. 3. 1954 v gostilni Soklič, danes znani pod imenom gostilna Pod vrbo. Ob ustanovitvi trnovski gasilci še niso imeli svojega doma. Opremo, ki je bila sprva skromna, so imeli shranjeno kar pri občanih, ki so jim za ta namen odstopili sobe in celo hlev. Šele štiri leta po ustanovitvi, leta 1958, so člani od Ljubljanskih mlekarn odkupili zemljišče, na katerem stoji današnji gasilski dom. Še istega leta so imenovali odbor za gradnjo, dejanska gradnja pa se je zaradi zapletov z gradbenimi načrti in iskanjem finančnih sredstev pričela šele leta 1960. Ko je podjetje Tehnograd leta 1961 končal gradnjo, so trnovski gasilci ta veseli dogodek obeležili s prvo gasilsko veselico, ki se je nekateri veterani še danes radi spominjajo.

Z razvojem opreme in porastom članstva se je postopoma spreminjal tudi gasilski dom. Leta 1967 je bil domu prizidan stolp, namenjen sušenju cevi.  V letu 1986 so gasilci po skoraj treh desetletjih zamenjali strešno kritino, med leti 1994 in 1996 pa so z lastnimi rokami dozidali zahodni prizidek, v katerem imamo še danes prostore za druženje in počitek, komandno sobo ter večjo dvorano.

Le garažni del objekta je kljub razvoju tehnike, predvsem pa vozil, ki so z leti postala večja in robustnejša, ostal vseh 6 desetletij nespremenjen. Tako smo gasilci že v letu 2003 ugotovili, da je obnova garažnega dela neizbežna. Pričelo se je obdobje varčevanja in namenskega zbiranja finančnih sredstev. Ko se je leta 2015 naš vozni park povečal iz treh na štiri vozila, zbranih sredstev še zdaleč ni bilo dovolj, zato smo bili primorani postaviti začasno montažno garažo. Z njo smo rešili prostorsko stisko, ne pa tudi težave, vezane na potresno nevarni garažni del objekta. Tako smo še bolj zategnili pasove, se lotili različnih zbiralnih akcij in leta 2022 nam je končno uspelo. Na računu se je nabralo dovolj sredstev in prenova garaž se je lahko začela.

S skrbno privarčevanim denarjem, ki se je v slabih dvajsetih letih končno zbral na računu, smo se konec leta 2022 pogumno lotili obnove garažnega dela objekta. Žal pa smo že ob samem začetku  naleteli na prvo oviro. Strokovnjaki za statiko so namreč ugotovili, da je stanje obstoječega objekta slabše od predvidenega, zato smo ga bili primorani popolnoma porušiti, kar je obnovo zagotovo podaljšalo.

Kljub začetnim zapletom smo ostali optimisti. Vsa preprostejša gradbena dela smo opravili kar sami in s tem pospešili tek obnove, kompleksnejša dela pa smo prepustili obrtnikom, ki so nam z veseljem stopili nasproti. Kljub našemu optimizmu in pogumu pa pot do novih garaž ni bila lahka. V vmesnem času so bila naša vozila parkirana na parkirišču za društvom, podvržena vremenskim vplivom in skušnjavam nepridipravov. V času poziva smo se drenjali v ladijskem kontejnerju, ki nam je služil kot začasna garderoba in shramba za priročno opremo, ki jo nujno potrebujemo na vsaki intervenciji. Le vozilo za nevarne snovi in gasilski čoln, sta imela v času gradnje srečo. Prvi je začasno namestitev našel pri Gasilski brigadi Ljubljana, medtem ko je bil čoln sprva spravljen na dvorišču naše članice, kasneje pa smo ga preselili na strateško bolj primerno lokacijo, k ribičem Ribiške družine Barje.

Konec poletja 2023 so se večja gradbena dela zaključila in končno smo dočakali tudi kritino. Sledila je montaža garažnih vrat, ki smo jih občankam in občanom predstavili konec septembra na dnevu odprtih vrat. Čakala nas je le še obnova dvorane, ki smo jo krstili ob naši tradicionalni novoletni zabavi konec decembra.

V letošnjem letu smo večino časa namenili urejanju notranjosti garaž. Prebelili smo stene in nato v dveh delovnih sobotah v garažo končno preselili vso opremo, ki smo jo do tedaj imeli shranjeno na različnih koncih društva, med drugim tudi na stopnišču in v toaletnih prostorih. V zadnjih mesecih pred veselico smo se lotili še urejanja okolice, na vrsto pa so prišla tudi fasadna dela, ki so bila zaključena do praznovanja obletnice.

Tako danes, 70 let po ustanovitvi društva, ponosno stojimo pred prenovljenim gasilskim domom. Iskrena hvala vsem članicam in članom, ki so energijo in prosti čas vložili v obnovo tega za skupnost nepogrešljivega objekta. Hvala tudi vsem občankam in občanom, gospodarskim družbam, obrtnikom in institucijam, ki so na različne načine pomagali pri prenovi in s tem primaknili majcen, a dragocen kamenček v mozaik te uspešne zgodbe. Brez vas, nam zagotovo ne bi uspelo!

Z gasilskim pozdravom »NA POMOČ!«

GZL v številkah

35 Prostovoljnih gasilskih društev
3 Prostovoljna industrijska gasilska društva
4.618 članov
1.125 operativnih članov
150-letna tradicija

Klic v sili 112

Ko kličete na številko 112, povejte:

  • kdo kliče (ime in priimek),
  • kaj se je zgodilo,
  • kje se je zgodilo (lokacija dogodka),
  • kdaj se je zgodilo (čas dogodka),
  • koliko je ponesrečencev (število),
  • kakšne so poškodbe,
  • kakšne so okoliščine na kraju nesreče,
  • kakšno pomoč potrebujete.